Pesten – Week van het Pesten

week-van-pesten-

Wat doet het met een kind als het gepest wordt?  En wat is pesten eigenlijk?

Volgens wikipedia is Pesten “het gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden. Dit kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing”. Het gebeurt overal wel, op school, de werkplek, op straat, tussen buren, over die laatste is zelfs een goed bekeken programma op de televisie te zien. Komende week is het week tegen het pesten.

week-tegen-pesten

Het is vreselijk, gelukkig heb ik er voor mijzelf geen ervaring mee, maar in mijn omgeving heb ik het gezien, en hoeveel pijn het diegene doet, wat soms nog jaren later, als je volwassen bent, door kan werken!

Mijn kind werd gepest

Vorig schooljaar werd mijn zoon gepest, ten minste dat vond hijzelf! Ik noemde het structureel plagen, maar he, als hij het voelt als pesten moet er iets aan gedaan worden toch? Dus heb ik samen met mijn zoon een afspraak met de juf gemaakt, daar hebben we gepraat over het gedrag van deze jongens en de reactie daarop van mijn zoon. We hebben de afspraak gemaakt dat wat in de klas gebeurde daar opgelost zou worden, zodat hij het niet meer mee naar huis zou nemen. Thuis was hij namelijk niet te genieten, er ging zoveel in zijn hoofd om.

Als moeder raakt dit je diep in je hart, wat was ik verdrietig omdat hij zo worstelde met zichzelf en anderen, ontzettend emotioneel was ik ook!

week-van-pesten-

Er was één keer dat hij thuis kwam na school, boos, teleurgesteld en onwijs verdrietig! Hij wilde niet meer naar school! Onbegrip “waarom ik” en  “waarom moeten ze mij hebben”.  Ik heb toen in mijn onmacht een post op facebook geplaatst, uiteraard zonder benoeming van namen ofzo. Wow, mijn facebook ontplofde, wat een reacties op de post, in mijn inbox, whatsappjes, etc. Moeders die het herkenden, moeders die mij een hart onder de riem staken, dit was zo fijn! Sterkte mij in het gevoel dat er iets aan gedaan moest worden, voor mijn kind, voor die klas!

Hieruit kwam nog een gesprek uit voort op school. Het is gewoon lastig om kinderen aan te pakken op wat ze buiten school doen. We spraken af dat we de vinger aan de pols zouden houden, zodra het in nieuwe schooljaar weer zou voorkomen,zoudenwe gelijk contact met elkaar hebben en zoeken naar een oplossing!

Schoolvakantie

Dit was allemaal eigenlijk vlak voor de zomervakantie. Voor de rust van onze tiener kwam die verandering van omgeving op een goed moment. Wij zagen hem opleven en hij had veel vriendjes op de camping. Zij namen hem wel voor wie hij is! Een enthousiaste, drukke, lieve jongen, die vol voor zijn vrienden gaat! Ja hij heeft Adhd, hierdoor is hij anders in zijn reacties, veel feller en sneller emotioneel. Onrecht tegen hem of een ander maken hem boos, onzeker en driftig, maar hij is nooit agressief! We zagen zijn zelfvertrouwen weer groeien en hij had het zo naar zijn zin! Kortom het was voor hem écht een fijne vakantie!

Weer naar school

Vakantie voorbij, school zou weer beginnen. Ik moet eerlijk zeggen: ik hield mijn hart vast. Wat nou als….. Maar met vernieuwd zelfvertrouwen, welke hij had bijgetankt in de vakantie én niet onbelangrijk voor hem, dit jaar een meester, vertrok hij op de eerste dag richting groep 7!

Hij kwam die dag gelijk enthousiast en vol verhalen thuis. En nu na 2 weken heeft hij zelfs weer een aantal keer met vriendjes gespeeld. Er zijn wel een paar incidentjes geweest (na school), maar daar ging hij verrassend goed mee om! Voor mij nog géén reden om aan de bel te trekken!

Wat kan je zelf doen om je kind te helpen
 • Luister naar je kind, zonder vooroordeel
 • stel open vragen en vraag door: “hoe voel jij je dan?”
 • laat merken dat je er bent, dat jij je kind vertrouwt
 • hier hebben ze in groep 7 mooie klasseregels, hopelijk kunnen we hiermee dit gedrag in de kiem smoren!
 • Ga een gesprek aan op school, vaak is een speciaal anti-pest protocol, vraag hiernaar
 • Ga evt. naar de huisarts als je kind er erg onder lijdt
 • Er bestaan ook weerbaarheidstrainingen voor kinderen in verschillende leeftijdscategoriën

Zelf geef ik mijn kinderen mee:

 • “behandel een ander zoals jij zelf behandelt wilt worden”. Het kan zo’n pijn doen als iemand je uitlacht of een rotopmerking maakt! Zeg dan liever iets aardigs!
 • Geef je kind mee  “Kom voor jezelf op, je bent het waard!”, hoe moeilijk ook, bijt van jezelf af
 • Hierop inhakend: Zeg: “hou op, ik vind dit niet leuk!” en heel belangrijk: kijk de pester aan als je dit zegt en laat niet zien dat je bang bent: borst vooruit en hoofd omhoog!
 • Neem iemand (op school, of je ouders) in vertrouwen, erover praten geeft ook nieuwe inzichten
 • Probeer rustig te blijven, de pesters vinden het alleen maar leuk als je reageert.
 • Laat niet zien dat je eventueel bang bent, denk aan je houding: Hoofd omhoog, borst vooruit!
 • Je kunt dit oefenen voor de spiegel thuis!

Vergeet dit nooit! Je mag zijn wie je bent! Jij hoeft niet iedereen aardig te vinden en zij jou ook niet! Maar ga met respect met elkaar om!

Lieverdeliefste (Karien Kupers) maakt lieve en een tikje stoere kinderkunst voor kinderen van alle leeftijden.
Lieverdeliefste maakt geboortekaarten, wenskaarten, wanddecoratie en illustraties in opdracht.

Meer info:

https://www.weektegenpesten.com/

Informatie over pesten

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *