Superheldin Wilma: Emigreren, terugkeren en dromen waarmaken

 

Een gastblog van Wilma, van Nederland geëmigreerd naar Ethiopië en weer terug. Zij jaagt haar dromen en passie na en juist dat maakt haar een Superheldin!

 

Superheld: wie wil dat nou niet zijn?!                                

Hoe cool was het om vanuit het contact met Monique te ervaren dat zij in mij een superheld ziet! Zo zie ik mezelf namelijk niet. Maar is dat niet juist waarom mensen superhelden zijn? Juist omdat ze het heel normaal vinden hoe ze hun leven leiden en daar geen groter belang aan hechten? De opmerking van Monique had duidelijk raak geschoten bij me en heeft me aan het denken gezet.

Want waarom zou zij een superheld in mij zien? Als ik van een afstandje naar mijn leven kijk, snap ik het iets beter. Al een aantal jaar volg ik mijn hart en realiseer ik mijn dromen, vaak met de nodige hobbels op mijn weg. Aangezien ik grote dromen heb, zijn het vaak ook grote hobbels.

 

Superheldinnen droom

De grootste droom van allemaal was moeder worden. Ik heb altijd gevoeld dat ik een goede moeder zou worden. Toen het er uit begon te zien dat ik niet op korte termijn de partner ging vinden met wie ik kinderen zou willen, heb ik overwogen om BOM-moeder te worden. Echter wist ik ook dat de druk waaronder ik zou komen te staan, mij geen fijner mens ging maken. Wat voor effect zou dat dan hebben op mijn kindje? Zelf afstammend van een chronisch depressieve moeder vond ik niet dat ik dat een kind kon aandoen, hoeveel liefde ik ook in me voelde. Wellicht de ultieme blijk van moederliefde? Ik weet het niet.

De droom die als volgende op het lijstje stond, was emigratie. In mijn zoektocht naar waar op deze aarde, kwam ik 3 maanden in Ethiopië terecht. Alwaar ik totaal onverwacht, niet alleen voelde hoe fijn het was om volledige persoonlijke voldoening te voelen, maar ik ook de liefde van mijn leven tegen kwam. Tja, en toen had ik ineens met andere uitdagingen te maken! In eerste instantie op zoek naar een baan in Ethiopië. Toen die weg geblokkeerd werd door aangescherpte regels in Ethiopië aangaande expats, kozen we voor een gezamenlijke toekomst in Nederland. Grote hobbels dus: bureaucratie bij de IND, ineens alert bij de Tweede Kamerverkiezingen (want wat betekende het voor ons als Geert Wilders aan de macht kwam?) en onszelf moeten verantwoorden voor de liefde die we voelden: geen makkelijke weg. Samen onze toekomst vormgeven bleef echter het doel. De droom waarvan ik had gedacht dat hij niet meer uit zou komen, werd ondertussen werkelijkheid. Ik raakte zwanger!

3 maanden voor de bevalling kwam manlief aan in Nederland met een verblijfsvergunning. De strijd met alle procedures hadden we gewonnen. Voor mij betekende het: mijn leven dat ik al jaren op mijn manier had geleefd, aanpassen naar een gezamenlijk leven. Mijn huis werd ons huis. Met de komst van onze zoon werd dat nóg duidelijker: ik had ineens weinig meer te zeggen over mijn tijd en mijn leven. Hoezeer ik ook verlangd had naar de rol van moeder en hoe groot de vervulling ook was én is, ik vond en vind het nog steeds een flinke uitdaging om zo weinig tijd voor mezelf te hebben.

Doordeweeks sta ik er grotendeels alleen voor; manlief werkt tot in de avond met wisselende eindtijden, waardoor alleen in het begin de laatste fles door hem gedaan werd. Nu ligt de kleine van 18 maanden allang op bed voordat papa thuis is. Zo gauw de inburgering achter de rug is, hopen we op een andere baan voor hem waarin hij de avonden weer thuis kan zijn.

 

Toch stond het voor ons buiten kijf dat ons gezin niet af was met 1 kind. Omdat mijn leeftijd van 38 jaar ondertussen mee begint te tellen, hebben we er voor gekozen om niet te lang te wachten voordat we aan een tweede gingen beginnen. Tot onze verrassing gebeurde dit al sneller dan we gedacht hadden waardoor ik op moment van schrijven alweer 21 weken zwanger ben. En ook nu zeg ik: ik vind het best pittig. Een zeer ondernemende dreumes combineren met de gevaren van bekkeninstabiliteit op de loer: tot nu toe kan ik trots zijn op hoe het gaat. Hopelijk blijft dat nog een heel tijdje zo!

Wanneer ik vooruit kijk naar de tijd na de tweede bevalling, kan ik soms veel beren op de weg zien: hoe ga ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat ik onze dreumes genoeg tijd kan geven om rustig in slaap te vallen wanneer de tweede ligt te huilen van de honger? We wonen niet groot en kiezen er voor om de kinderen op 1 kamer te leggen. Maar hoe werkt dat dan? Dit soort vragen kunnen me soms wakker houden. Wat me altijd weer geruststelt, is de wetenschap dat ik niet de enige ben die op deze manier kinderen groot brengt. En ook daar zijn leuke, respectvolle mensen uitgekomen!

Die rust en dat alles overheersende moederinstinct maakt dat ik er open en eerlijk over kan zijn als het pittige momenten zijn. Ik merk in mijn omgeving dat dat toch voor veel moeders (én vaders) moeilijk is. Het gevoel van falen zit daar vaak onder. Maar waarom? Mag je het soms gewoon zwaar vinden? Ik gun het echt elke moeder en vader om gewoon open te kunnen zijn over hoe je je zelf voelt onder het opvoeden van kinderen, zowel in de goede als in de mindere momenten. Het geeft zoveel vrijheid!

Terug naar superheld zijn

Ik volg mijn hart, realiseer mijn dromen. De liefde voor mijn kinderen straalt van me af en onze dreumes is een vrolijke jongeman die graag gezien is door zijn omgeving. Ik voel me trots op de relatie die ik met mijn man blijf onderhouden. Als ik het dan zo allemaal schrijf, voel ik mezelf dan toch wel een superheldin.

 

Plus Size Coaching staat voor oprechtheid, warmte, vertrouwen en in contact komen met je innerlijke kracht. Ik ben in juni 2017 begonnen als coach voor mensen met een kilootje meer. Of dat er nu 2 of 20 zijn; ik vind het belangrijk dat je goed in je vel zit en dat je je eigen leven vorm geeft! Omdat ik zelf ook extra kilo’s draag, heb ik me gefocust op deze doelgroep. Mijn deur staat echter open voor een ieder die zich vooral wil bezig houden met wat haar (of hem) drijft in plaats van je te conformeren aan het gemeengoed. Daarom heb ik bijvoorbeeld online mini coaching lopen tot en met het nieuwe jaar om je dat extra steuntje in de rug te geven tijdens de drukke feestdagen.
Wil je meer weten? Bezoek dan mijn website www.plus-size-coaching.nl voor meer informatie!